Efor Testi Nedir?
Efor testi, kalp yükünü giderek artıracak şekilde egzersiz yapılırken, EKG'nin sürekli izlenmesi ve belli aralıklarla kayıt alınması olarak özetlenebilir. Kalp damar hastalıklarını araştırmada kullanılan testlerden biridir.
Egzersiz "treadmill" adı verilen bir koşu bandında ya da bir bisiklet üzerinde belli bir süre ve hızla yapılmaktadır.
Girişimsel bir işlem olmaması, ucuz olması ve nispeten düşük yan etki oranı nedeniyle tercih edilen bir yöntemdir.
Hasta, dönen bir bant üzerinde yürütülerek (treadmill) veya sabit bir bisiklette pedal çevirtilerek kalp hızı artırılır. Yürüyüşün hızı ve eğimi doktorumuz tarafından ayarlanarak kalbin yorulması sağlanır. Bu sırada hastadan alınan EKG kayıtlarının bilgisayarda analizi yapılır. Aynı zamanda egzersizle kan basıncı ve nabız değişiklikleri, hastanın göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetlerinin olup olmadığı da kaydedilir. Normal EKG'de görülmeyen bozukluklar bu test sayesinde ortaya çıkarılabilir. Efor testi kalp hastalıklarının erken tanı ve teşhisinde büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Efor testi gittikçe artırılan ve sıkı sıkıya denetlenen standart fiziksel etkinlik sırasında yapılır. Amacı hastada kalp damar hastalığı bulunup bulunmadığını ortaya koymak ve bazı özel ölçütler aracılığıyla hastalığın ağırlığını belirlemektir.
Efor Testi Kimlere Yapılır?
Efor testi en çok kalp damar hastalığı (kalbi besleyen atardamarlarda darlık veya tıkanıklık olması) tanısının koyulması ya da bu tanı koyulmuş hastaların takibi için yapılmaktadır.
Bunun dışında egzersiz kapasitesinin belirlenmesi, egzersize tansiyon cevabının araştırılması, egzersizle ortaya çıkabilecek ritim ve ileti bozukluklarının incelenmesi, bayılma nedeninin belirlenmesi gibi amaçlarla da efor testi istenmektedir.
Kısaca yapılma nedenlerini özetleyecek olursak;
Kalp damarlarında darlık olan hastaları ortaya çıkarmak ve hastalığın ciddiyetini tespit etmek,
Kalp krizi geçiren hastalarda risk belirlemek,
Tedavi sonuçlarını takip etmek için,
Eforla tansiyon yükselme derecesini araştırmak,
Efor kapasitesinin ölçülmesinde,
Eforla ortaya çıkan ritim bozukluklarının tanısında önemli rol oynar.
Göğüs ağrılarının değerlendirilmesinde önemli bir tanı aracıdır. Göğüs ağrısının kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit eder.
Efor Testi Nasıl Yapılır?
Efor testine yapılmasına karar verme dikkatli bir klinik inceleme ve dinlenme durumunda çekilen EKG’nin değerlendirilmesinden sonra verilebilir. Bütün bu incelemeler testten sorumlu hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Bazen hekim çok uygun belgelerle kendisine gönderilen hastada bile, yeni klinik belirtiler ya da EKG değişiklikleri saptayarak testin tehlikeli olabileceği sonucuna varabilir.
Hastanelerde efor testi, "treadmill" adı verilen motorlu koşu bandı üzerinde kardiyolog doktor ve teknisyen denetiminde yapılmaktadır. Göğsünüze EKG kaydı amacıyla elektrodlar yapıştırılacak istirahat koşullarında nabız ve tansiyonunuz ölçülecek ve ardından EKG'niz çekilecektir. Standart testin başlangıcında koşu bandı yavaş ve az eğimle hareket eder. Sonra her üç dakikada bir hız ve eğimde uygulanan egzersiz protokolüne göre bir miktar artış olur. Başlangıçta belli bir tempoyla yürümeniz yeterli olacak, ileri kademelerde koşmanız gerekecektir.
Burada amaç kalbe giderek artan yük getirmek ve kalp hızını yaşınıza göre göre belirlenen maksimum kalp hızının (220 – yaş formülü ile hesaplanan) 85’ ine ulaşılıncaya kadar devam etmektedir. Bu çerçevede egzersiz süresi yaşınıza ve efor kapasitenize göre değişecektir. Ortalama süre yaklaşık 8- 10 dakikadır. Efor testi, yaşınıza Test boyunca 2’ şer dakikalık periyotlarla yürüme bandının hızı artmaktadır. Kalp ritminiz sürekli olarak ekranda takip edilir ve her kademede kan basıncınız ölçülür.
Bu kayıt üzerinde kalp damarlarında hastalık lehine bulgu olup olmadığına ve kalp ritminin hızlanıp hızlanmadığına bakılır. Test süresince tansiyonun yükselip yükselmediğine ve hastanın kalp ile ilgili olabilecek şikâyetleri kayıt altına alınır. Kalp damarlarında hastalık lehine bulgu gözlenir ise ya da testin durdurulmasını gerektiren herhangi bir belirti ortaya çıkarsa bir üst düzeyde güç harcamaya gerek duyulmadan test sonlandırılır.
Efor Testi Sırasında Kullanılan Aletler:
Efor testi için yürüyen bant veya bisiklet kullanılabilir; hasta hareket hızı ve eğimi ayarlanabilen bu bant üzerinde yürür ya da koşar.
EKG aygıtı: Efor testi sırasında sürekli kayıt yapar.
Tansiyon aleti: Aralıklı kan basıncını ölçmeye yarar.
Elektrotlar. Bir uçları vücuda yapıştı¬rılır; EKG’ye bağlantılı öbür uç kayıt yapılmasını sağlar.
Defibrilatör, oksijen tüpü ve test sı¬rasında kalpte ortaya çıkabilecek her türlü işlev ve ağır ritim bozukluklarına karşı gerekli ilaçlar acil olabilecek durumlar için bulundurulmalıdır.
Efor testine nasıl hazırlanmalısınız?
Efor testi öncesinde kalp ya da tansiyonla ilgili bazı ilaçların kesilmesi gerekebilir. Doktorunuz tarafından test için kesilmesi gerekecek ilaçlar anlatılacaktır. Kan basıncının 180/110’un üstünde olması efor testi için engel teşkil eder ve testin ertelenmesini gerektirebilir. Bu nedenle izin verilen tansiyon ilaçlarınızı test günü de almanız doğru olacaktır.
Efor testi öncesi iki saatlik açlık yeterlidir ve bu sürede sigara da içilmemelidir. Test günü testin rahat geçmesi için mutlaka rahat giyilmeli, eşofman veya şort ve spor ayakkabısı getirmeniz önerilir. Erkek hastaların göğüs traşı olması gerekmektedir.
Efor testi sırasında ne olur ve ne yapmanız gerekir?
Egzersiz sırasında herhangi bir yakınmanız (göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, çarpıntı, bacak ağrısı, yorgunluk vb.) ortaya çıkarsa testi yapan ekibi hemen bilgilendirmeniz önemlidir.
Test hedef kalp hızına ulaşmanız, yorulmanız veya devam etmenizi önleyecek şikâyetlerinizin ortaya çıkması halinde ya da doktorun karar vereceği tıbbi gerekçelerle sonlandırılır. Bu dönemde asgari beş dakika süreyle ritim takibi, EKG ve kan basıncı kaydı yapılır ve işlem sonlandırılır.
Efor Testinin Sonuçları Ne Anlama Gelir?
Testin sonunda tüm ekg kayıtları, tansiyon izlemi ve hastanın şikâyetleri ile efor testi değerlendirilir.
Hastalara negatif yani kalp damar hastalığı açısından problem olmadığına veya pozitif denilip ileri tetkik amacı ile koroner angiografi önerilir.
Bazı vakalarda ise efor testi bize tam karar verdiremeyip ara tetkikler ile örneğin kalp sintigrafi veya BT kalp angiografi (kansız angio) ile değerlendirmek gerekebilir.
Efor Testinin Riskleri Nelerdir?
Efor testi esnasında veya sonrasında bazı yan etkiler izlenebilmektedir. Başdönmesi, bulantı, yorgunluk, baygınlık hissi, baş ağrısı ve nefes darlığı görülebilen bulgulardır.
Kalp ritminde düzensizlikler içinde en sık görülen atrial fibrilasyon (9.5/10000) iken, ölümcül ritim bozukluğu VT (5.8/10000) ve VF (0.67/10000) nadir de olsa görülebilir.
Ölüm riski ise belirgin düşüktür. (1/25 000)
Kalp krizi görülebilecek nadir durumlardan biridir. (1/2500)
Treadmill testi randevunuza gelirken
- Testten 3 saat önce hafif yemek yemeyiniz.
- Daha önceden çekilmiş EKG nizi yanınızda getiriniz.
- Erkek hastaların göğüs traşı olması gerekmektedir.
- Bayan hastaların 2 parçadan oluşan kıyafet giymesi daha uygundur.
- Test içim hangi ilaçların kesilmesi gerektiği konusunda mutlaka doktorunuza danışınız.
- Özellikle yüksek tansiyon sebebi ile kullanmakta olduğunuz ilaçları lütfen kesmeyiniz. Aksi taktirde tansiyonunuz çok yükselebilir ve testiniz yapılamayabilir.