Faydalı Bilgiler

DVT Nedir ? Kimlerde Görülür

Derin ven trombozu (DVT)
(Derin toplardamarlarda pıhtı oluşumu) nedir?

Vücudun, derin toplardamarları içerisinde pıhtı oluşumu ile seyreden bir durumdur. Pıhtı, kanın akışkanlığının değiştiği ve kümeleşmeye eğilimin olduğu durumda oluşur. Derin toplardamarların vücutta en fazla bulunduğu yerler, bacak ya da uyluktur. Ancak, diğer vücut bölgelerinde de oluşabilir.

Pıhtı çoğu kez dışardan görünmeyen derindeki toplardamarlardadır. DVT genellikle bacaktaki derin toplardamarlardaki kapakların iç yüzünde başlar ve kısa bir süre içinde toplardamarın tamamının tıkanmasına ve bacaktan gelen toplardamar kan akımının durmasına neden olur.

Derin toplardamar içerisinde oluşan pıhtı, parçalanıp kan akımı yönünde taşınabilir. Bu şekilde taşınan, gevşek pıhtı kan akımı ile akciğere taşınıp, doğal kan akımını kapatması olayına pulmoner emboli adı verilir.

Pulmoner emboli, yaşamı tehdit eden tedavi edilmediğinde akciğerleri ve diğer organların çalışmasını da etkileyen oldukça ciddi bir sorundur.  Pulmoner emboliye sebep olan pıhtıların pek çoğu, bacak ya da uyluk bölgesindeki derin toplardamarlardan köken alır.

Derin Ven Trombozuna Neler Sebep Olur?

Derin toplardamarlardaki kan akımının yavaşlaması
Kanın pıhtılaşmaya olan yatkınlığının artması
Toplardamar iç yüzünün hasar görmesi ya da bozulması
 

Sık Karşılaşılan Bir Hastalık mıdır?

Bu durumlar günlük hayatta çok değişik şekillerde karşımıza çıkabilir. Bunların en önemlisi örneğin ameliyat sonrası dönemde olduğu gibi uzun süreli yatak istirahatı yada yürüyememektir.

Benzer bir durum felç ya da kalp krizi geçiren hastalar içinde geçerlidir. Aynı şekilde uzun süreli uçak ya da araba yolculuklarında da uzun süre hareketsiz oturmaktan ötürü DVT gelişebilir.

Bunun yanında bazı kişilerde doğuştan pıhtılaşmaya yatkınlık vardır ve DVT ya da benzer durumlar bu kişilerde ve akrabalarında sık sık ortaya çıkabilir. Kanser hastaları ve hormon tedavisindeki hastalar ile gebelerde DVT açısından risk altındadırlar.

yükleniyor..