Ani Ölüm Görülme Sıklığı
Gelişmiş toplumlarda erişkinlerde anli ölümün en önemli tek nedeni kalp damar hastalıklarıdır ve yüzde 80 altta yatan nedendir. Geri kalan yüzde 10-15 kadarında ise kalp büyümesi veya HOKM neden olabilir.
Vakaların yüzde 5- 10’unda ani ölüm herhangi bir kalp damar hastalığı veya kalp yetersizliği bulunmaksızın gelişir. Ani ölüm durumu ile başvuran hastalarda ilk kaydedilen ritim yüzde 75- 80 oranında ventriküler fibrilasyon denilen karıncıklardan kaynaklanan ölümcül ritim bozukluğu olmuştur.
Ani Ölüm Nedenleri
Ani ölüm hemen her zaman altta yatan yapısal ya da elektriksel bir kalp hastalığı sonucu oluşmaktadır.
Kalp Damar Hastalığı: Ani kalp ölümlerin yaklaşık 60-80’ininde kalp damar hastalığı suçlanmaktadır. Bu kalp damar hastalığı olgularının yaklaşık 60- 80’inde ölüm nedeni ölümcül aritmilerin nedeni olduğu düşünülmektedir.
Dilate Kardiyomyopati (Kalp büyümesi yapan kalp kası hastalıkları): Kalp damar hastalığına bağlı olmayan kalp büyümesi ve kalp yetmezliğidir. Kalp yetmezliği nedeniyle meydana gelen ölümcül aritmiler nedeniyle ani ölüm meydana gelebilir.
Hipertrofik kardiyomyopati: Başka herhangi bir kalp veya yandaş hastalık olmaksızın kalp duvarlarının kalınlaşmadır. Bu hastalıkta kalp boyutları genişlememiştir kalp duvarlarının kalınlaşması nedeni ile şikayetler görülür. Kalınlaşma kalbin kan pompalamasını engelleyecek şekilde ciddi olabilir. Bu hastalardaki ani ölümün en sık sebebi ölümcül aritmilerdir.
Kapak Hastalıkları: Ciddi aort darlığında şikayeti olan hastalarda ani ölüm riski yüzde 15-20 iken şikayeti olmayan hastalarda yüzde 5’ten azdır.
Diğer nadir nedenler: Uzun QT sendromları, Brugada sendromu, aritmojenik sağ ventrikül kardiyomiyopatisi sayılabilir.
Ritim Bozuklukları: WPW sendromu tanısı olan hastalarda yüzde 0,15 oranında AKÖ riski mevcuttur.
• KİMLERİN RİSK ALTINDA OLDUĞU SÖYLENEBİLİR??
• SİGARA İÇENLER
• KAN YAĞLARI (KOLESTEROL-TRİGLİSERİD) YÜKSEK OLANLAR
• ŞEKER HASTALIĞI OLANLAR
• TANSİYON YÜKSEKLİĞİ OLANLAR
• ŞİŞMANLIK (OBEZİTE ) BULUNANLAR
• AİLEDE ERKEN YAŞTA NEDENİ BİLİNMEYEN ÖLÜM ÖYKÜSÜ OLANLAR
• ÖZELLİKLE KOKAİN OLMAK ÜZERE MADDE BAĞIMLILIĞI OLANLAR
• STRESLİ VE HAREKETSİZ YAŞAM SÜRENLER
• MENAPOZ SONRASI KADINLAR
• BU GRUPLAR DIŞINDA YAPTIKLARI IŞLER NEDENIYLE KENDILERI DIŞINDA BIR ÇOK INSANIN HAYATINDAN SORUMLU OLAN TOPLU TAŞIMA ŞOFÖRLERI, PILOTLAR, SPORCULAR GIBI MESLEK GRUPLARINDA DA KARDIYOLOJIK KONTROLLER AKSATILMADAN YAPTIRILMALIDIR.
BAZI BELİRTİLERİ VAR MIDIR?
ANİ ÖLÜM ÖNCESİ SIK GÖRÜLEN ŞİKAYETLER; ÇARPINTI, GÖĞÜS AĞRISI, NEFES DARLIĞI, GÖĞÜSTE SIKIŞMA HİSSİ, BAŞ DÖNMESİ, GÖZ KARARMASI VE FENALIK HİSSİDİR. BAZEN DE HİÇ BİR ŞİKAYET OLMADAN YERE YIĞILMA BİÇİMİNDE SEYREDER. O GÜNE KADAR BAZI BELİRTİLER VEREBİLİR YA DA HİÇBİR BELİRTİ VERMEKSİZİN İLK OLAY ÖLÜMLE DE SONUÇLANABİLİR.
ASLINDA EN MANTIKLISI BELİRTİ VERMESİNİ BEKLEMEMEKTİR.
ÖNÜMÜZDEKI YAZ GÜNLERI VE SICAK HAVA ILE ILIŞKILIMIDIR??
EVET AŞIRI SICAK VE NEMLI HAVA KOŞULLARINDA KALP ÜZERINDEKI YÜK ARTMAKTADIR BUNA BAĞLI OLARAK ANI ÖLÜMLER GÖRÜLEBILMEKTEDIR.
TAVSIYEM BENZER IKLIM KOŞULLARINDA YAŞAYANLARIN KONTROLDEN GEÇMESI VE HAVA SICAKLIĞININ EN FAZLA OLDUĞU 12:00 VE 16:00 ARASINDA DİREKT GÜNEŞ IŞIĞI ALTINDA BULUNMAMAYA ÖZEN GÖSTERİNİZ.