KALP SİNTİGRAFİSİ
Kalp sintigrafisi kalp damar hastalığının teşhisinde kullanılan bir tetkik yöntemidir. Kalp sintigrafisinde amaç vücuda verilen nükleer bir maddenin (Talyum, teknesyum vb.) kalpteki tutulumu araştırılarak kalbin kansız kalan ya da kalp krizi sırasında (miyokard enfarktüsü) ölen dokuların saptanmasıdır.
Film için düşük miktarda radyasyon içeren bir radyoaktif ilaç; uygulanacak stres testinin sonunda (egzersiz veya ilaç ile) damar yoluyla enjekte edilecektir. Radyoaktif ilaç kan akımı yoluyla kalp damarlarına ve oradan kalp kasına ulaşır. Ardından özel bir kamera yardımıyla verilen radyoaktif maddenin kalbinizde nasıl dağıldığını gösteren görüntüler elde edilir. Görüntüler bir bilgisayar yardımıyla düzenlenerek, değerlendirilir. Kalp kasına giden kan miktarı ile doğru orantılı olarak radyoaktif ilaç miktarı da artar ya da azalır. Böylece koroner arterlerin beslediği kalp kası görüntülenerek kalp damarlarındaki darlık ya da tıkanıklıklar hakkında bilgi edinilir.
Kalp yintigrafisi nasıl yapılır?
Kalp sintigrafisi yapılış nedeni ve hastanın koşullarına bağımlı olarak 2 farklı şekilde yapılabilir.
Hastaya bir efor testi bandında (treadmill) efor testi yaptırılır. Bu arada amaç kalp hızının arttırılmasıdır. Bu protokolde efor kapasitesi, eforla ritm bozukluğu olup olmaması, efora kan basıncı ve kalp hızı yanıtı gibi değerli bilgilere de ulaşılır. Hasta yorulduğunda, yani efor testinin son periyodunda daha önce hazırlanmış nükleer madde koldaki bir damardan enjekte edilir.Bundan sonra hasta konforlu bir sedyeye alınır. Burada bir sayıcı cihaz ile kalpte tutulan madde tutulumu saptanır. Yaklaşık 4 saat sonra aynı cihaz ile madde tutulumunun sayımı yenilenir ve efor sonrasındaki görüntülerle karşılaştırılır.
for yapamayan ya da EKG’de sol dal bloğu denen değişikliği olan hastalara uygulanır. Burada kalbe stres efor yerine kol damarından verilen dipridamol adlı ilaçla sağlanır. Sonraki basamaklarda nükleer madde verildikten sonra direkt sayım yapılır ve 4 saat sonra bu sayım tekrarlanır.
Kalp sintigrafisi güvenli bir işlem midir?
Birçok insan gibi siz de bu test nedeniyle maruz kalabileceğiniz radyasyon yüzünden endişeye kapılmış olabilirsiniz. Ancak bu konuda rahat olabilirsiniz. Çünkü bu test sonucunda vücudunuzun maruz kalacağı toplam radyasyon miktarı tipik bir röntgen filminden daha fazla olmayacaktır. Verilen radyoaktif ilaç fiziksel olarak kısa bir süre içerisinde radyoaktif özelliğini yitireceği gibi vücudunuzdan da doğal yollarla hızlı bir şekilde atılacaktır.
Kalp sintigrafisi öncesi nelere dikkat etmelisiniz?
Aksi söylenmediği taktirde randevu saatinizden önce en az 4 saat süreyle bir şeyler yiyip içmeyiniz.
Kalp hastalığı, hipertansiyon, şeker hastalığı ve benzeri nedenlerle kullanmakta olduğunuz ilaçlarınız varsa doktorunuza danışınız.
İşlem günü rahat bir kıyafet ve ayakkabılar ile dinlenmiş olarak hastaneye geliniz.
Çay, kahve çikolata gibi gıdaların kullanımına birkaç gün öncesinden ara veriniz.
Eğer mevcutsa durumunuzu bildirir özet - epikriz raporları veya önceki test sonuçlarınızı yanınızda bulundurunuz.
Kalp sintigrafisi, 20 yılı aşkın süredir uygulanmakta olan, hasta için ciddi bir risk içermeyen, sonuçlarının güvenilirliği defalarca kanıtlanmış bir görüntüleme yöntemidir.Kullanılacak radyoaktif madde zararlı mıdır?
Kullanılacak radyoaktif maddelerin yan etkisi yoktur. Ancak egzersiz yerine dipiridamol gibi ilaçlar ile test yapılacaksa buna bağlı bulantı, çarpıntı, başağrısı, baş dönmesi gibi çok ciddi olmayan geçici yan etkiler ortaya çıkabilir. Verilen radyoaktif maddelerin miktarları çok az ve vücuttan atılmaları hızlı olduğu için size ve etrafınızdakilere ciddi bir zarar söz konusu değildir.