Faydalı Bilgiler

Ritm Bozukluğu Tedavisi

İLAÇ İLE TEDAVİ


ritm bozukluğunda tedavi şeklinize doktorunuz ile birlikte, ritm bozukluğunun türüne, sizde yarattığı şikayetin boyutuna ve olası başka nedenlerin olup olmamasına göre karar veriniz.

temelde kullanılan ilaçlar iki gruba ayrılır

beta blokerler  BELOC SANELOC CONCOR PROBLOK VASOXEN TENSINOR DILATREND CORONIS......VB KALP UYARI AZALTICI İLAÇLAR

kalsiyum kanal blokerler İSOPTİN DİLTİZEM TARKA......VB  KALP UYARI AZALTICI İLAÇLAR

ayrıca daha ciddi ritm bozukluklarında kullanılan antiaritmik ilaçlar vardır

CORDARONE, RTHYMONORM, DAROB...  VB RİTM BOZUKLUĞU DÜZENLEYEN İLAÇLAR

 

Ciddi durumlarda antiaritmik ilaçlar önerilebilir. Bu ilaçlar aritmiye yol açabilecek ciddi yan etkilerinden dolayı dikkatli kullanılmalıdır. Bundan dolayı bu ilaçları alan kişilere nasıl alması gerektiği dikkatli bir şekilde öğretilmelidir.

Kalp kökenli ritim bozukluklarının kalbin çalışma düzenini bozduğu için kalp durması veya kalp yetersizliği yaparak hayatı tehdit eder. Ancak atriyal fibrilasyon gibi bazı aritmiler sırasında kalbin içinde pıhtı oluşup daha sonra buradan kopan pıhtıların beyin damarlarını tıkama riski vardır. Bu riskin mevcut olduğu hastalar sürekli kan sulandırıcı ilaç almak zorundadır.

Atriyal fibrilasyon gibi bazı aritmilerin hayati tehlikesi düşük olup ayaktan tedavi edilebilirken ventriküler taşikardi gibi kalbin karıncıklarından kaynaklanan aritmiler hastaneye yatırılarak tedavi edilmelidir. Birçok aritmisi olan hasta normal bir hayat sürdürür. Bundan dolayı baş dönmesi veya bayılma gibi belirtiler varsa zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

TAŞİKARDİLERDE ELEKTROŞOK TEDAVİSİ NE ZAMAN UYGULANIR?

Taşikardi ister kalbin kulakçık kısmından ister karıncık kısmından kaynaklansın eğer hastanın tansiyonunu düşürmüşse veya hastanın nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bayılma gibi belirtilere sebep oluyorsa vakit geçirilmeden elektroşokla düzeltmek gerekir. Yoğun bakım veya acil servis şartlarında tecrübeli doktorların nezaretinde gayet güvenli, hızlı ve çoğunlukla kesin bir tedavi şeklidir.

Elektriksel kardiyoversiyon elektrik şokunu göğüs kafesi boyunca geçirerek, kalp atımının normal hale gelmesini sağlamak için kullanılır. Elektrik koşu, en sık olarak kalbi durmuş bir kişiyi yaşama döndürmek amacıyla kullanılır. Normal kalp ritmini tekrar sağlar ve birçok hayat kurtarmıştır. Anormal kalp ritmini normale döndürmenin çok emniyetli bir yoludur.

Tek, hızlı, yüksek voltajlı elektrik şoku, tüm kalp kası hücrelerinin atımlarını bir an için durdurmaya sebep olur. Bu, kalbinizin kendini normal kalp ritmi ile tekrar başlatmasını sağlar. Daha sonra kalp tekrar normal atar.

TEDAVİ SONRASI NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Ritim bozukluklarının büyük çoğunluğu tekrarlama eğilimindedir. Bu yüzden tedavi sonrası yıllarca bazı ilaçları kullanmak ve kardiyolog kontrolü altında olmak gerekir. Taşikardiyi önlemek için kiloya dikkat etmek, sağlıklı beslenmek, düzenli spor yapmak çay, kahve tüketimini azaltmak, sigara ve benzeri keyif verici maddelerden uzak durmak gerekir.

Hatta ilerde kalp ve ritim bozukluğuna yol açabilecek yüksek tansiyon, yükek kolesterol ve şeker hastalığı gibi hastalıklar bu günden tedavi edilmelidir ki ritim bozukluğu için zemin oluşturmasınlar.

ICD (Kalp içi şoklama yapan piiler)

Ani ölümlere sebep olacak ciddi ventriküler aritmiler (ventriküler fibrilasyon öyküsü, sık tekrarlayan ventriküler taşikardi atakları) söz konusu olan vakalarda kullanılır.Cihazın gövdesi göğüs kasının içinde oluşturulan yuvaya, elektrotları kalp içine yerleştirilir. Bu cihaz, kalp ritmini izler.

Önemli ve tehlikeli aritmileri ayırt eder. Gerektiğinde elektrik şoku vererek ölümcül aritmileri düzeltir. Kalp hızının yavaşlamasına bağlı ölüm riski taşıyan hastalarda ayrıca pil fonksiyonundan da yararlanılmaktadır.

Kalp pili (Pacemaker): 

Sinus düğümünün düzgün çalışmadığı durumlarda veya kalp içi elektriksel iletim yollarında blok varsa, bu cihaz elektiriksel uyaranlar göndererek kalbin düzgün çalışmasını sağlar. Acil durumlarda şikayet oluşturan bradikardi ve blok durumlarında geçici kalp pili takılarak vücudun kanlanması sağlanır.

Daha sonra geçici bradikardiler veya bloklar dışında altta yatan nedene göre kalıcı kalp pili de takılabilir.

Ablasyon: 

Özellikle sık çarpıntı atakları yapan ilaç tedavisine cevap vermeyen SVT hastalarında ablasyon başarılı ve çok güvenli bir tedavi yöntemidir.

Daha çok gençlerde ve normal kalp fonksiyonu ile birlikte görülen iyi ventriküler taşikardi vakalarında ilaç tedavisine yanıt alınmazsa ablasyon alternatif yöntemdir.

yükleniyor..