Instagram

 /drsuleymanaysel

Faydalı Bilgiler

AF Nedir-Belirtileri

“Atriyal” demek, kulakçık dediğimiz kalbin üst odaları olan atriyumlardan kaynaklanan demektir. Fibrilasyon ise titreşimdir. Dolayısıyla “atriyal fibrilasyon” kalbin üst odalarının kasılma yerine titreştiği anlamına gelir.

Bu ritm bozukluğunda, atriyumların  içinde aynı anda çok sayıda elektriksel aktivite farklı yönlere doğru hareket ederek tamamen düzensiz ve çok hızlı   uyarılara   neden   olur.   Bunun   sonucunda   atriyumların   her   noktasında   çok   hızlı   ve   düzensiz kasılmalar olur. Sonuç olarak atriyumlarda etkin bir kasılma yerine sadece etkisiz titreşimler meydana gelir. 

Kalbimiz normalde 60 – 100/dk arasında sağ kulakçığın tavanından çıkan elektrik ritmleri düzenli olarak, önce kulakçıkları, sonra karıncıkları uyarır. Elektrik akımının yayılımını EKG çekip görebiliriz. Atriyal fibrilasyon olduğunda, kulakçıkların birçok yerinden, normalin dışında, yüzlerce düzensiz uyarı çıkar ve belli sayıda uyarı aşağıya geçip karıncıkları uyarıp artmış kalp atımıyla sonlanır.
Ahengi bozulan (aritmi) kalp, hem düzensiz hem de normalden çok hızlı atar. Tüm yaşlar alındığında  0.4 - 2 arasında görülmesine rağmen, bu oran 60 yaş üzerinde 10’a çıkmaktadır.
 
aşağıda görülen ekg'de baş ve son kısımlarda ritm normalken orta bölümde kısa süreli bir AF atağı görülmektedir. 
 
Atriyal fibrilasyonu olan hastada ne gibi şikayetler oluşur?
• Çarpıntı (sıklıkla olur),
• Enerji kaybı ve yorgunluk,
• Sersemlik hissi, bayılacak gibi olma veya baş dönmesi,
• Göğüste rahatsızlık hissi (ağrı, basınç veya huzursuzluk),
• Nefes darlığı (günlük aktivitelerle hissedilen nefes darlığı)
• Atriyal fibrilasyon bazen hiç bir belirti vermeyebilir. Doktor nabız sayarken veya kalp dinlerken, düzensiz ve hızlı kalp atımını tesadüfen teşhis edebilir.
• Hastaların bir kısmı, göğüslerinde hızla kanat çırpan bir kuş varmış gibi bir histen söz ederler. Birçok kişi de, kalpten atılan kan miktarı azaldığı için, genel bir yorgunluk hissi ve halsizlikten yakınır. Yokuş, merdiven çıkarken nefes darlığı ortaya çıkabilir. Aynı sebeple, çarpıntı sırasında baş dönmesi, baygınlık hissi oluşabilir. Hatta altta yatan ciddi bir kalp zayıflığı varsa bayılmalar bile olabilir. 
• İyi tedavi edilmekte olan bir çok kalp hastası yakınmaları olmadan, normal bir hayat sürerken, birden bire ortaya çıkan hızlı ve düzensiz çarpıntıyla kendilerini çok kötü hissedebilirler. Göğüs ağrısı, nefes darlığı şikâyetleri ortaya çıkabilir.
• Atriyal fibrilasyon, tansiyon değişiklikleri, çarpıntı ve baygınlık hissi gibi aniden oluşan fiziksel rahatsızlıklar yaratabilir.

yükleniyor..